TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Autóüveg polírozás házilag: szabad, nem szabad?

2019.11.27 17:12

Autóüveg polírozás házilag: szabad, nem szabad?

 

A látványos karcoktól mentes, hibátlan szélvédő nem csak az autó szépsége miatt fontos, de a műszaki vizsgát is bukhatjuk egy-egy mélyebb sérülés miatt. Sajnos az autó üveg felületei könnyen sérülnek, és ez főleg az első szélvédő esetében kritikus. A nagyobb baj elkerülésére az autóüveg polírozás a megoldás. De vajon szabad-e belevágni házilag?

 

Autóüveg polírozás - csak saját felelősségre!

 

Ha a műhelyek autóüveg polírozás árait nézzük, láthatjuk, hogy az üveg javítás sokszor közel ugyanannyiba kerül, mint az ablak cseréje. Ennek az oka nagyon egyszerű: autóüveget polírozni profi eszközökkel és nagy gyakorlattal is nehéz. Mindezek ellenére a munka otthon sem kivitelezhetetlen, ebben az esetben viszont fontos megjegyezni: mindenki csak saját felelősségre vágjon bele!

 

A polírozás legkritikusabb pontja a szélvédő. Ha a karcok már olyan mélyek, hogy a körmünk nagyon megakad benne, esetleg kavicsnyomot vagy komolyabb sérülést is látunk az ablakon, érdemes inkább a cserén vagy a profi szolgáltatáson elgondolkodni.

 

Az autóüveg polírozásához mindenképpen speciális üvegpolírozó szereket használjunk! A munkát kezdjük alapos tisztítással és dekontaminálással, majd csiszoljuk be finom papírral a felületet! Ezek után szőrme koronggal és csiszoló pasztával, majd durva pasztával és durva szivacs koronggal dolgozzunk! A végső lépés a finisher és a finom korong. 

 

Egyszerűbb a megelőzés

 

A karcokat sokkal egyszerűbb megelőzni, mint utólag javítani. Azokat a mélységű karcokat, amelyeket otthon is biztonsággal eltüntethetünk a polírozás segítségével, sokkal könnyebb megakadályozni, mint később kezelni. Ennek érdekében:

 

  • Ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat! A legtöbb mikrokarcot a rossz gumírozás okozza.

 

  • Tisztítsuk kifejezetten autóüvegre fejlesztett szerekkel az ablakot! Csak vész esetén használjuk a benzinkúton kikészített szélvédőmosó vizet. Kérjünk kézi mosást és kerüljük a gépi autómosókat!

 

  • Sose dörzsöljük vagy kaparjuk az autóüveget! A ráégett szennyeződést, például a rovarokat vagy a madárürüléket bogároldó folyadékkal, erőlködés nélkül eltüntethetjük.

 

  • Tartsunk követési távolságot! A mixerkocsik, platós teherautók, sóderszállítók mögött még a dugóban is érdemes helyet hagyni. 

 

  • A havat, jeget gyengéden távolítsuk el! Nem szégyen ilyen időben takarást használni, ha a szabad ég alatt parkolunk.


Az üveg védelméért már az impregnáló szerek használatával is sokat tehetünk. Ezek egy része a jegesedés ellen is hat, így kisebb eséllyel karcoljuk össze a felületet. 

 

A fényszórók se maradjanak ki!

 

Az autó átlátszó felületeinek mostohagyermekei a fényszórók, pedig a karcok, az UV sugárzás és a repülő rozsda idővel ezeket a felületek is mattítja, opálossá teszi. Polírozásnál vegyük kezelésbe a lámpákat is! Ezek a felületek ugyanúgy kaphatnak speciális fényszóró bevonatot, ahogyan az autó többi részére is valamilyen coating kerül. 


Az autóüveg polírozása nem tartozik az egyszerű és kockázatmentes feladatok közé - de ha szeretjük a kihívásokat, és megfelelő eszközpark áll a rendelkezésünkre, nyugodtan próbálkozhatunk. Fektessünk azonban hangsúlyt a megelőzésre! A szélvédőt olcsóbb elfogadható állapotban tartani, mint később javítani. Autókozmetikai webáruházunkban számos megoldást kínálunk erre a feladatra.