TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Vízlepergető szélvédő bevonatok

2019.10.02 14:22

Ezért kerüljön vízlepergető a szélvédőre

 

Eljött az ősz és vele a hűvös reggelek, meleg nappalok, sok csapadék. Később kel a nap, korán sötétedik, köd van. Ilyenkor a látótávolság minden métere kincset ér. Mi azt mondjuk: vízlepergetőt a szélvédőre, minél hamarabb! Mutatjuk, miért!

 

Tegnap még Balaton, ma már zimankó

 

Az ember előző hónapban még a horvát autópályázásra készítette a kocsit, hétfőn meg fogvacogva törölgette a páralecsapódást a szélvédőről. Az ősz az autóval ingázóknak egy kicsit hamarabb érkezik. Bár nappal még hét ágra süt a nap, a szürke reggeleken a köd, az eső, a nedves utak már szeptember közepétől figyelmet érdemelnek.

 

Ha garázsban állunk, a hajnali harmattal nem kell megbirkózni, a ködszitálást viszont senki sem tudja elkerülni. A szélvédőre kerülő finom vízpermetben az a legroszabb, hogy pont annyi nedvesség gyűlik össze a kocsin, amennyi a kilátásban már akadályoz, de az ablaktörlőnek még kevés. Gyakran még jó minőségű szélvédő tisztító folyadék ellenére is csíkos, fátyolos eredményt kapunk. 

 

Vízlepergető szélvédőre és ablakokra

 

A különböző vízlepergető szélvédőbevonatok pont az ilyen helyzetekre készültek. Ezek a termékek egy víztaszító réteget hoznak létre az ablak felületét. A leérkező víz kis cseppekre esik szét, nem tud megtapadni és fátyolt képezni. A csepekkel az ablaktörlő is könnyebben boldogul, de akár a menetszél ereje is képes megszárítani az ablakot.

 

A legtöbb szélvédő impregnáló szer esetében elég 70-80 km/h-s sebesség ahhoz, hogy a légáramlat eltüntesse a cseppeket, de olyan termék is van, ahol a hatás 45 km/h-nál is érvényesül. Lakott területen kívül tehát, pont ahol a legtöbb ködfolt és párásodás tapasztalható, akár egyetlen ablaktörlés nélkül is haladhatunk. Érdemes a oldalsó ablakokat is kezelni - hálásak leszünk magunknak érte, ha nagy sebességgel kell pocsolyába hajtanunk.

 

Meghosszabbítja az élettartamot

 

Egy mindenre kiterjedő pára- és cseppmentesítő kezelés az autókozmetikai áruházunkban elérhető termékekkel egy legfeljebb néhány ezer forintos befektetés. Ennyit igazán megér, ha el tudunk kerülni egy balesetet - de nem kell ennyire pesszimistának lenni ahhoz, hogy belássuk, a páramentesítő bevonat ára megtérül. 

 

A vízlepergető szélvédőre ugyanis nem csak a víz ellen véd. A bevonaton a por- és fémszemcsék is nehezebben tapadnak meg, hideg esőben pedig a jég sem csapódik ki a szélvédőre. Az ablaktörlő csak a legszükségesebb esetben dolgozik. Ez a három tényező pedig azt jelenti: sokkal kisebb az esélye annak, hogy a szélvédőnk idő előtt mattulni, karcosodni kezd.

 

A impregnáló hatása normál használat esetén legalább fél évig megvédi a kocsinkat a cseppektől. A kezelést viszont legalább évente érdemes ismételni. 

 

A tökéletes szélvédő kezelés

 

Az, hogy a szer mennyire hatékony és tartós, azon is múlik, mennyire végeztük alaposan az autó ápolását. A legjobb eredmény érdekében így dolgozzunk:

 

  1. Alapos, szélvédőtisztítós mosással távolítsuk el az ablakokról az előző bevonatot és a használat nyomait!

 

  1. Ha szükséges, végezzünk szélvédő polírozást - főleg, ha az autónkon még nem volt szélvédőbevonat.

 

  1. Zsírtalanítsuk a felületet!

 

  1. A gyártó utasításait követve vigyük fel a vízlepergetőt a szélvédőre!

 

  1. A legjobb hatás érdekében a belső felületeket kezeljük páramentesítővel, a tükrökre pedig szintén vigyünk fel erre kifejlesztett bevonatot!

 

A megfelelően kezelt szélvédővel és üvegfelületekkel sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat. A könnyedén szétfutó esőcseppeket nézni ráadásul nagyon megnyugtató élmény. Megéri kipróbálni!