TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Autó waxolás

2019.10.02 14:00

Az autó waxolás otthon is kivitelezhető!

 

Az autó waxolás a fényezés megóvásának egyik legkényelmesebb, mégis méltatlanul keveset emlegetett módja. A wax az egyik leghatékonyabb szer, amellyel megvédhetjük a járművet a felületi sérülésektől, a modern kiegészítőknek hála a művelet pedig otthon is könnyen elvégezhető. Lássuk, hogyan vágjunk bele!

 

 

Gondos előkészítés

 

A wax vagy bármilyen más védőréteg felvitele az autó ápolásának egyik utolsó lépése. Az anyag, amelyet a felületre hordunk, valójában az alatta lévő állapotot, festést konzerválja. A waxolást tehát mindenképpen nagyon gondos tisztításnak kell megelőznie.

 

Nem elég csak vízzel leöblíteni, és kefével áttörölni az autót. Mielőtt wax-szal kezeljük a felületet, tényleg minden szennyeződést és port el kell távolítani, ezért érdemes beszereznünk például:

 

  • pH-semleges autótisztító szert a zsír és madárürülék ellen,
  • rovaroldó szert, a bogármaradványok súrolás nélküli eltávolításához
  • fényezés tisztító gyurmát - ez gyakorlatilag kirántja a lakkba ágyazódott fémport, fagyantát, homokszemeket.

 

Applikátorokok, mikroszálas kendők és más hasznos kiegészítők cégünk webshopjában is széles választékban kaphatók. Ha ezek segítségével elértük, hogy a felület por- és zsírmentes legyen, indulhat a károsodások vizsgálata.

 

Csiszolás és polírozás

 

Egy alapos mosás után még a leggondosabb autós kocsiján is felbukkan néhány újabb karcolás és mikrosérülés. A kilincsek körüli nyomokkal, vagy a kavicsok okozta, hajszálnyi felületi karcokkal nem kell feltétlenül fényezőhöz fordulni. Ezek polírpasztával, rosszabb esetben polírozó gépek segítségével eltávolíthatók

 

Természetesen az alapozó rétegig vagy fémig ható, nagy vágásokat nem lehet ezzel a technikával kijavítani, a felső lakkréteg sérülései viszont gyakorlatilag teljesen eltüntethetők. 

 

Jöhet az autó waxolás!

 

Ha az előző lépéseket gondosan hajtottuk végre, az autó waxolás tulajdonképpen egészen élvezetes művelet. Hála a rendelkezésre álló, ötletes termékeknek, a türelmes munka biztosan meghozza a gyümölcsét: akár még a gyári állapotnál is szebb eredményt kaphatunk. 

 

A látványos változásért érdemes körültekintően autóviaszt választani. A legtöbb gyártónak külön terméke van világos és sötét fényezésre, illetve kereshetünk kifejezetten magas fényű, vagy éppen feltöltő hatású, karcolás eltüntető waxokat is.

 

A modern waxokat többnyire nem kell külön, géppel is polírozni. Elég egy (általában szivacsos) applikátorral nagyon vékony rétegben felvinni a felületre, majd gondosan visszatörölni a felesleget egy mikroszálas törlőkendővel. Felhordásnál tartsuk szem előtt a kevesebb több elvet. A felhordás és az áttörlés közötti száradási időre érdemes figyelni, ez minden gyártónál és viasznál más és más lehet. A waxolással kárt nem nagyon tudunk okozni - legfeljebb nem lesz annyira szembe ötlő az eredmény.

 

Ha ép fényezéssel van dolgunk, és szeretnénk időt megtakarítani, használhatunk folyékony autóviasz bevonatokat is. Ezeket gyorsabb felvinni, mint a hagyományos pasztákat, mégis hasonlóan szép, fényes, víztaszító felületet kapunk. Az egyetlen hátrány, hogy ezeket a szereket egy kicsit gyakrabban kell alkalmazni. A hagyományos waxok között ezzel szemben találunk olyat is, amelyik akár 12 hónapra is védelmet biztosít.

 

Ha megtaláltuk az autónknak megfelelő terméket, és szereztünk egy kis gyakorlatot, az autó waxolás tulajdonképpen egészen szórakoztató is lehet. Néhány óra munkáért cserébe pedig nem kell többet aggódnunk az UV-sugárzás, a madárürülék vagy a savas eső károsító hatása miatt sem.

 

Nézzen körül webáruházunkban, és találja meg az Önnek leginkább megfelelő terméket a munka elvégzéséhez!