TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Küzdelem az autó rozsdásának megelőzéséért

2019.11.11 20:31

Küzdelem az autó rozsdásodásának megelőzéséért

 

Az autó rozsda megelőzése a gépjármű tulajdonosok egyik olyan feladata, amellyel rengeteg pénzt spórolhatnak, sőt, hosszú távon akár nyerhetnek is. A jó állapotban megőrzött karosszéria ugyanis az autó eladásánál hatalmas pluszt jelent. Ha gondosan védekezünk az autó rozsdásodása ellen, a gépjárművünk sokáig tartja az értékét. Mutatjuk, hogyan lehet ezt megtenni. 

Ne pároljuk meg a kocsit!

 

A szabad ég alatt vagy ponyvagarázsban tartott kocsik esetében a legfontosabb, amit tehetünk, hogy gondosan megszárítjuk az autót, és nem “pároljuk” a karosszériát a nedves környezetben. Ha füves területen vagy gyeptéglás parkolóban állunk, főleg egy nyári eső után, az autó alulról rengeteg nedvességet kaphat. Ha ilyenkor egy műanyag takarót vagy fóliát terítünk a kocsira, vagy nem túl jól szellőző ponyvagarázsban állunk, a napfényben gyakorlatilag megpároljuk a kocsit. Az autó alatt ragadt növényi bomlástermékek ráadásul savas kémhatású folyadékot termelhetnek, amely alattomosan megtámadja a fém alkatrészeket.

 

Télen ugyanez a helyzet. Ha a kocsira tapadt jeget és havat a rosszul szellőző garázsba hordjuk, a kocsink nem lesz hálás a helyzetért. Ilyenkor érdemes időt szánni arra, hogy egy kicsit letakarítsuk az autót. A só és a hólé károsító hatását havi legalább egy alvázmosással tudjuk kivédeni.

 

Fa alatt parkoltam…

 

Kevés az olyan autó, amelyik minden egyes alkalommal garázsban parkol. Előbb-utóbb mindannyian megállunk hosszabb időre a szabad ég alatt. Ilyenkor a környező fákról fanedvek, gyanta és madárürülék kerülhet a kocsira. Ezeket a megfelelő eszközzel célszerű a lehető leghamarabb eltávolítani. 

 

Vész esetén az autó gépi mosása is megoldás lehet, de ilyenkor számolnunk kell a karosszérián a mosási karcok megjelenésével. A legjobb eredményt egy kézi mosás adhatja - ezt viszont kevesen engedhetjük meg magunknak olyan rendszerességgel, ahogyan arra szükség lenne. 

 

A szennyeződések autókozmetikai webáruházunk speciális termékeivel otthon könnyedén eltávolíthatók. Egy gyors mosás segítségével eltüntethetjük a gyanta, a bogarak és a felcsapódó olajos sár nyomát. 

 

Az autó rozsda egészen alattomos, mert a leváló, oxidált fém részecskék kiválóan megtapadnak a fényezésben, a műanyag elemen, az abroncson és a felniken. A repülőrozsda eltávolító szerek eltüntetik az apró beégett fémes szennyeződéseket, így azok nem tudják tovább károsítani a lakk felületét.

 

Autó rozsda megelőzés speciális szerekkel

 

A kocsira legalább a hűvös időszakban érdemes a gondos mosás után téli autówaxot alkalmazni. Ez a bevonat megvéd a jég és hó karcoló hatásától. A só- és útszóró anyagok nem közvetlenül a lakkréteggel, hanem a waxszal találkoznak, így nem tudják közvetlenül megmarni a kocsit. A viasz ráadásul szép fényt ad a járműnek. Ahhoz képest, hogy mekkora védelmet nyújthat egy ilyen szer, az autówax használata filléres befektetés.

 

A waxok helyett - bár az eredmény nem lesz annyira tartós - spray formájú vagy szórható autóbevontatokat is használhatunk. Ezek pillanatok alatt felvihetők, cserébe pedig viszonylag hatékonyan védik meg a karosszériát. 

 

Ha a rozsdásodás nyomai már megjelentek, érdemes szakemberhez fordulni, de egy oxidáció elleni spray-vel gyorssegélyként azonnal védekezhetünk a foltok terjedése ellen.

 

A gondosan korrózióvédett autó előbb-utóbb behozza az óvásra fordított időt, pénzt és energiát. Szép karosszériával és ép alvázzal a kocsink hosszú távon sokkal értékesebb lesz, mintha nem figyeltünk volna az autó rozsda megelőzésre.