TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Műszerfal tisztítók és ápolók

2019.10.14 19:38

Műszerfal tisztító és ápoló: “titkos fegyver” a gyári állapotért

 

A műszerfal tisztító az egyik olyan szer, amelyet legszívesebben ugyanúgy az autó tartozékává tennénk, mint az elsősegély készletet. A műszerfal és a belső tér műanyag borítása ugyanis az autó egyik leglátványosabban kopó részei. Nem lehet eléggé védeni őket. 

Mitől lesz csúnya a műszerfal?

 

Talán észre sem vesszük, de a műszerfal hatalmas terhelésnek van kitéve. Melegben az utastér akár 50 fokra is felforrósodhat, a nap pedig az ablakokon át folyamatosan is betűzhet a műanyag felületekre. Az eredmény: a felület folytonossága megbomolhat, a ragasztó kilágyul, a színek fakulahatnak. A műanyag párolgása gyakran oka a kocsiban tapasztalható kellemetlen szagoknak is. 

 

Természetesen a használat miatti kopás is jelentős. Előbb-utóbb mindenki elköveti azt a hibát, hogy a műszerfalon vagy kalaptartón felejt valamit, ami megolvad, foltot hagy, vagy a napon beleég a burkolatba.

 

Miért fontos a műszerfal tisztító?

 

A speciális műszerfal tisztító oldatok legfontosabb tulajdonsága, hogy kifejezetten ezekre a felületekre fejlesztették ki őket. A műszerfal tisztítására használhatnánk alkoholt, háztartási felülettisztítót, sőt, akár hagyományos mosogatószert is. Csakhogy ezekben lehetnek olyan anyagok, amelyek károsítják a felületet, a napfény hatására foltot hagynak, vagy kellemetlen illatúak lesznek. 

 

A műszerfal tisztító szerek ezzel szemben gyengéden zsírtalanítanak, és nem bontják meg a finom bevonatok felületét sem. Érdemes fényesítő hatású műanyagtisztítót választani a csökkentett szilikon tartalmú, illetve szilikonos mentes termékeket használni, ugyanis helyettmaga a szilikon is károsíthatja a műanyag elmeket. EzekA műszerfal ápolók vagy dresszingek bevonatot képeznek, és sokáig megvédik a belsőt a naptól. , emellett portaszító (antisztatikus) hatással is bírnak

 

Hogyan tisztítsuk meg a műszerfalat?

 

Ahhoz, hogy a műszerfal teljes szépségében ragyogjon, először a port érdemes eltávolítani. A webáruházunkban kapható mikroszálas törlőkendők tökéletesek erre a feladatra. Érdemes először szárazon használni őket, és összegyűjteni a port a felületről. A nehezen elérhető helyeken akár sűrített levegővel is dolgozhatunk - remekül kihajtja a port a szellőzőrácsból, vagy a a hangszóró hálójából. Emellet léteznek még különböző átmérőjű ecsetek is, amivel a kis résekből, szellőző nyílásokból is eltávolítható a por és a különféle szennyeződések is.

Ezután jöhet a tisztító szer alkalmazása. A legtöbb gyártó ehhez is a mikroszálas kendő használatát javasolja, hacsak nem mellékel valamilyen applikátort a termék mellé. Ha nagy felületen, például az ajtókon is szeretnénk alkalmazni a műszerfal tisztítót, mindenképpen jó, ha nagyobb törlőkendő is van a kezünk ügyében. 


Dolgok, amiket megtehetünk a szebb műszerfalért

 

Bár a gondos ápolás, fényesítés és bevonatolás  visszaadhatja a belső terek műanyag alkatrészeinek szépségét, fontos, hogy vigyázzunk azok állapotára. Néhány apró óvintézkedést célszerű bevezetni:

 

  • Árnyékoljuk az utasteret, ha a napon parkolunk. A szélvédő alá tehető fényvisszaverős árnyékolók kicsit retronak hathatnak, de hosszú távon mindenki jobban jár, ha nem forró az utastér.

 

  • Ne tároljunk tárgyakat a műszerfalon. Egy golyóstoll, a kedvenc kabalánk vagy egy elbitangolt illatosító is foltot hagyhat, főleg a melegben.

 

  • Tartsunk kézfertőtlenítőt vagy nedves kendőt az autóban. Ezekkel gyorsan megtörölközhetünk, ha valamiért piszkos kézzel kell beszállnunk kirándulás vagy gyors szerelés után. 

 

Megfelelő védelem és ápolás mellett egy jó illatú, tiszta hatású belső térben foglalhatunk helyet. A műszerfal az autó egyik legnehezebben megóvható része. Ha odafigyelünk rá, hamar elismerést válthatunk ki a megjelenésével.