TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

A karcmentes mosás titka

2020.01.13 11:14

Autót mosni mindenki tud - gondoljuk a legtöbben, hiszen szinte mindenki segédkezett ennél a műveletnél, legalább gyerekkorában. Bár biztosan jó móka volt slaggal locsolni a nagypapa Ladáját, esetleg szivaccsal dörzsölni a családi Suzukit, a karcmentes mosás és a profi autótisztítás egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mint amit az egyszerű játszókedv ad nekünk. Lássuk, hogyan végezhetjük el tényleg körültekintően ezt a feladatot. 

Csak gépi mosót ne!

 

Minden egyes cikkben hangsúlyozzuk: ha szeretnénk sokáig szép fényezést, felejtsük el a gépi autómosót! Egy alaposan igénybe vett ARO-t, esetleg egy mindent (is) kibíró Nivát még esetleg átengedhetünk a forgó szivacsok között. Ha viszont nem egy szocialista korból származó terepjárót vezetünk, jobban járunk a kézi mosással. 

 

Ha mindenáron kiszerveznénk a feladatot, akkor is jó, ha nem a sarki mosóra vagy a benzinkutas srácokra bízzuk a munkát, hanem egy tényleg megbízható műhelyt választunk, akik értenek ehhez a kényes művelethez. Minden mosás sok karcot és kárt tud okozni ugyanis, és egyáltalán nem mindegy, a takarítás mennyire veszi igénybe az autónkat. 

 

Miért mossunk otthon?

 

Az otthoni autómosás nem csak költséghatékony, de ha elég időt szánunk rá, biztonságos (sőt - ezt mindig hangsúlyozzuk - szórakoztató is). Nem könnyű olyan műhelyt találni, amelyik tényleg úgy nyúl az autónkhoz, mintha a sajátja lenne. Hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egy jó csapatra tudjuk bízni a kocsit, a legjobb, ha magunk vesszük kezünkbe a dolgokat. 

 

Az otthoni mosás másik nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen szennyeződésekkel kell majd számolnunk a munka során. Könnyen felidézhetjük, vajon mi okozott foltokat a kocsin: olaj, festék, madárürülék - pontosan tudjuk, hogy mivel fogunk szembesülni. 

 

Az első lépés a karcmentes előmosás

 

A helyes tisztítás első lépése a bő vízzel történő előmosás. Ehhez a legjobb valamilyen habsampont vagy autó előmosó szert használni. Indítsunk bő, tiszta, langyos vízzel - a karosszéria mindig meleg lesz a nap miatt. Ezután kövessük a gyártó előírásait, és alaposan mossuk át a kocsit!

 

Második lépés: precíz tisztás

 

A gondos takarítás második lépése az igazán makacs foltok tisztítása. Jöhetnek a speciális vegyszerek, például a bogároldó szer, illetve a speciális műanyag tisztítók és fényszóró ápoló szerek. Ezek az anyagok dörzsölés nélküli, gyengéd, feloldó tisztítást tesznek lehetővé, így csak nagyon kicsi eséllyel okozunk további károkat a fényezésben. Ezek segítségével viszont szinte újjá varázsolhatjuk a kocsit. 

 

Zárás, védelem

 

A munkánkat akkor tudjuk igazán tartóssá tenni, ha az autót mosás után megfelelő védelemmel látjuk el. A különböző coating szerek használata nem csak azért fontos, hogy megvédjük az autót a nagyobb szennyeződésektől, vagy mondjuk a madárürülék okozta savas felmaródástól. A megfelelő védelem azt is jelenti, hogy a kocsit kevesebbszer és kevésbé erőszakosan kell mosnunk, így kisebb az esélye a mosási karcok megjelenésének is. 

 

Szerencsére ma már autókozmetikai webáruházunk kínálatában is elérhetők olyan termékek, amelyekkel gondos, de egyben gyors munkát is végezhetünk. Kollégáink szívesen segítenek a karcmentes mosáshoz szükséges technológiák feltérképezésében. Számos olyan lehetőség van, amellyel precízen és akár profikat megszégyenítő minőségben dolgozhatunk.