TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

3 dolog, amit mindenki elfelejt elmondani a bőrülés tisztításáról

2019.12.18 10:13

Amikor az ember életében először dőlhet hátra a saját autója bőrülésében, az felejthetetlen érzés. Akár egy nemes old timerről, akár egy luxusautóról, akár egy jó állapotban megőrzött retro csodáról van szó, a bőr felületek érintése semmihez sem hasonlítható. Ahhoz, hogy ez sokáig így maradjon, rendszeresen tenni kell. Mutatunk három dolgot, amit mindenki elfelejt elmondani a bőrülés tisztításáról. 

A bőrülés él

 

Akármilyen régi legyen is, a bőrülés tulajdonképpen él. A bőr szinte ugyanúgy működik, mint a saját bőrünk: ha nem ápoljuk elég jól, kiszárad. Ha megkarcoljuk, akkor sérül, ha viszont túlápoljuk, zsíros tapintású lesz, ráncosodik vagy gyorsabban szennyeződik. 

 

Ahogyan a bőrünket sem mossuk konyhai mosogatószerrel, az autó bőrfelületeit sem szabad akármivel ápolni, akkor sem, ha az ülés jó állapotúnak és masszívnak tűnik. Autóápoló webshopunk egyik legfontosabb szabálya, hogy minden felületre érdemes megkeresni a legjobb tisztítószert, és csak azt alkalmazni. Ezért biztosítunk bőrülés tisztító szerekből is rendkívül széles választékot.

 

Nem minden kosz egyforma

 

Nem csak az ülések, de a foltok is különböznek egymástól. Míg a karosszéria tisztítása esetében legfeljebb a pénzünket pazaroljuk, ha elsőre túl erős szerrel esünk a felületnek, a bőrülés tisztítása esetében nagy károkat okozhatunk.

 

Az ülések tisztítását először érdemes a portalanítással, majd épp csak nedves törélssel kezedni. Az óvatos tisztítás nagyon sokat segít abban, hogy felmérjük, mennyire piszkolódott el a borítás. Ha nem használjuk túl sokat a kocsit “ipari” célokra, ritkán furvarozunk kisállatot, gyerekeket, szerszámokat, és rendszeresen ápoljuk a belsőt, a bőrülés tisztító szerek gyengédebb, “mild” kiadásai tökéletes tisztaságot varázsolnak az autóülés felszínén. Ennél erősebb hatásra csak akkor van szükség, ha valamilyen nagyon komoly szennyeződés került a felületre, vagy már nagyon elszennyeződött.

 

A legszennyezettebb részek általában az első ülések támlája és a lábtér felé eső területek, oldalkárpitok. Ezeket érdemes hétköznap akár fizikailag is védeni. Esőben, vagy ha szállítunk valamit, ne szégyelljünk pokrócot borítani az ülésre! Egy elegánsabb takaró akkor is jól jön, ha a szabad ég alatt parkolunk. Ahogyan a bőrünket is kalappal vagy hosszú ujjú pólókkal óvhatjuk a leghatékonyabban, úgy az üléseket is úgy lehet a legjobban megvédeni a napsugarak káros hatásaitól, ha fizikailag letakarjuk őket. 

 

A bőrülés is öregszik

 

Persze ez eddig nem nagy titok, de mivel élő, természetes anyagról van szó, a bőrülés is öregszik. Az UV sugárzás, az extrém meleg és a dörzsölés ugyanúgy károsítják a bőrkárpitot, mint a saját bőrünket. Nem árt tehát óvni a környezeti károsító hatások ellen.

 

A speciális bőrvédő bevonatok használatát mindenkinek ajánljuk, de főleg azok fogják nagy hasznukat venni, akik sokat parkolnak a szabad ég alatt, a tűző napon. A bevonat megvédi a felületet az apróbb mechanikai sérülésektől is - amit például a farmerzseb gombjai vagy egy véletlen hatás okozhat.

 

A bőrülés tisztítása befektetés

 

A bőrülés karbantartása hamar megtérül. A bőr elemek ápolása sokkal kisebb költség még hosszú távon is, mint a kárpit cseréje, ráadásul az ilyen borítás megfelelő tisztítás és figyelem mellett évről évre értékesebb. Ha betartjuk az alapvető szabályokat, és megismerkedünk a felületekkel, sokáig élvezhetjük a bőr garnitúrák hibátlan megjelenését.