TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Autó belső tisztítás otthon: nem boszorkányság

2019.12.04 08:53

Autó belső tisztítás otthon: nem boszorkányság

 

Legyünk őszinték: mindannyian csináltunk már olyat az autóban, amire nem vagyunk büszkék. Előbb-utóbb mindenki beleharap a szendvicsébe vezetés közben, felengedi a kutyáját az anyósülésre, beül szereléstől olajosan a volánhoz. De nem kell különösebb “bűnöket” elkövetni ahhoz, hogy az autó belseje piszkolódjon és elhasználódjon. Szerencsére az otthoni autó belső tisztítás sem egy nehéz feladat.

Hogyan lehet tökéletesen kitakarítani az autó belsejét?

 

Az autó belső tisztításhoz otthon sincs szükség másra, mint türelemre és megfelelő eszközökre. Egy kis anyagismeret és elszántság azért nem árt - de ma már egy rakás inspiráló termék kapható a piacon. Ezeknek köszönhetően olyan eredményt érhetünk el, hogy a belső tér takarítása tulajdonképpen szórakozásnak tűnik majd. 

 

Az igazán alapos autótakarítás első lépése, hogy minden mozdíthatót távolítsunk el a kocsiból. Igen, ha kell, az üléseket is. Ezeket portalanítás után kárpittisztító géppel vagy bőrápoló szerekkel kezelhetjük. Ha már minden kint van a kocsiból, és bent viszonylag szabadon mozoghatunk, jöhet a porszívózás és a zsírtalanítás odabent. Ezt a műveletet nem árt évente legalább egyszer elvégezni. 

 

Hosszadalmas, de a segítségével jó pár “koszraktártól” megszabadulunk. Az apró olajfolyást vagy a sarokban összegyűlt zsíros koromfoltot jobb az előtt feltakarítani, hogy véletlenül belenyúlunk és beledolgozzuk az üléskárpitba.

 

Műszerfal: az egyik leglátványosabb terület

 

A műszerfal tisztítás gyönyöreiről már írtunk, de ezt a területet nem lehet elégszer hangsúlyozni. A belső tér műanyag elemei hatalmas terhelésnek vannak kitéve. A vízszintes felületek porosodnak, a tűző nap pedig bontja a műanyagot, a festék- és ragasztó anyagokat.

 

Ha komolyan vesszük a műszerfal ápolását, az autónk lényegesen fiatalabbnak és rendezettebbnek tűnik majd - ha az eladás mellett döntünk, ez a vételárban is megmutatkozik. Ezt a felületet egyébként is egyszerűbb ápolni, mint javíttatni, ezért a pepecselős munka is megéri a fáradságot. 

 

Mesterfogások otthoni autó belső tér tisztításhoz 

A megfelelő műanyagápoló szereken túl van még néhány tipp, amivel a belső tér takarítása után tényleg professzionálisan tiszta hatást érhetünk el. Az egyik ilyen fontos apróság a dohányfüst semlegesítő. Ez a titkos fegyver jól jön, ha olyan autót vásároltunk, amelyben előtte dohányoztak, vagy esetleg úgy szeretnénk eladni a kocsit, hogy mi magunk gyújtottunk rá néha. 

 

Ha kárpitozott üléseink vannak, érdemes legalább egy napot várni és hagyni száradni az ülést. Bár a modern kárpittisztítók már nem áztatják el a szövetet, így lehetünk biztosak abban, hogy az üléseink szárazak. 

 

Gyorssegélyként érdemes a kocsiban mikroszálas törlőkendőt, esetleg műanyag tisztítót is tartani. Ezekkel gyorsan áttörölhetjük a kritikus részeket, így a nap nem tudja belesütni a kormányba mondjuk a félresikerült reggeli nyomait. A webáruházunkban kapható autó belső ápolók nagyrészt illatosítottak, így nem kell rögtön az autó szagtalanítóhoz nyúlni. Hosszú távon azonban érdemes jó minőségű illatosítot választani - ez is hozzájárul ahhoz, hogy tiszának és rendezettnek érezzük az autó belső terét.