TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Minden, amit az autóápoló viaszokról tudni érdemes

2019.11.16 10:45

A wax szó a legtöbb autóápolási terméken ott szerepel. Még a legolcsóbb autósamponok is szeretnek azzal tetszelegni, hogy viaszt tartalmaznak, vagy ahhoz hasonló funkciót képesek betölteni. Az autóápoló viasz lenne az a csodaszer, amelyik képes az autó fényezését megszépíteni és feljavítani? Vagy ez a termék is csak egy a sok közül? Lássuk, mi az, amit a waxokról tudni érdemes!

 

Nélkülözhetetlen, de nem mindenható az autóápoló viasz

 

Az autóápoló viasz azért népszerű találmány, mert viszonylag gyorsan lehet vele látványos eredményt elérni. Az olcsóbb samponok és ápolószerek azért szeretik a viaszosságot a cégérükre tűzni, mert még a legolcsóbb viaszos bevonat is szemmel látható különbséget mutat az előtte-utána képeken. Ez a csillogás pedig nagyon könnyen megtéveszti a gyakorlatlan szemeket. 

 

Még egyes gépi mosókban is kaphatunk gyors ‘viaszolást”, amelynek során valamilyen alacsony viszkozitású bevonattal látják el az autónkat. Ez a bevonat átmenetileg kitölti a karcokat és mikrorepedéseket, ezért az autó makulátlanul csillogónak tűnik. Csakhogy a hatás nem tart tovább néhány hétnél. Az első eső szinte biztosan elrontja az eredményt. 

 

Az olcsó viaszolás alatt a karosszéria ugyanolyan érdes és karcos, mint amilyen előtte volt. A viasz hasznos, hiszen megvédi a kocsit attól, hogy a karcok és sérülések mentén oxidálódjon, vagy még több sérülés, rozsda-beágyazódást gyűjtsön össze. De a viasz sajnos nem mindenható eszköz. 

 

Polírozás után

 

Az igazán jó és tartós eredmény elérése érdekében az autóápoló viaszt és bevonatokat polírozás után érdemes alkalmazni. Ekkor egy sima felületet hozunk létre, a viasz pedig ezt a réteget fogja tökéletesíteni és megvédeni. A megfelelően előkészített karosszériára felvitt, jó minőségű viasz hatása pedig nem egy-két hétig, hanem akár fél-egy évig is tarhat. 

 

A viasz minőségét mindig az évszakhoz, az autó felhasználási módjához és a szokásainkhoz érdemes igazítani. A különböző hard waxok felvitele például igényel egy kis türelmet és gyakorlatot, cserébe akár egy versenypályán is hatékonyan védik a kocsit, a hatás pedig, a használattól függően akár egy év is lehet. Ha viszont nincs időnk és lehetőségünk hard waxot alkalmazni, egy könnyen felvihető, folyékony bevonat is sokat tehet a karosszéria fényezése és a műanyag elemek védelméért.

 

Csak a karnaubaviasz?

 

A karnaubaviasz manapság nagyon divatos. A karnauba kivonat egy brazil fából készül, az anyag pedig mindent tud, amire az autóápoló viaszok esetében szükség van: jól tapad és feltölti a repedéseket. Vízálló és sokáig fényes hatást biztosít. De a karnauba vagy carnauba sem mindenható megoldás. 

 

Ahhoz, hogy az anyagot könnyű legyen felhordani a felületre, és igazán jó hatása legyen, a nyers karnaubaviasz nem alkalmas. Bár nagyon értékes anyag, muszáj más szerekkel is keverni, hogy kényelmesen használható terméket kapjunk. Attól függően, hogyan használjuk a kocsit, más, nem karnaubaviaszból készült termékekkel is szép eredményeket érhetünk el. 

 

A viaszoláskor tehát két fő szabály van: nincsenek mindenható viaszok, és nem szabad csak ezektől a termékektől várni az összes probléma megoldását. A megfelelő autóápoló viasz kiválasztásában autókozmetikai webáruházunk munkatársai is szívesen segítenek. A jól kiválasztott termékkel sokáig élvezhetjük a legjobb eredményeket.