TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

A vegyszerek pH értékéről! Mit is jelent igazából?

Ptech
2021.04.28 09:43
A vegyszerek pH értékéről! Mit is jelent igazából?

A tisztítószerek pH-értéke


Ha fel szeretné mérni, hogy az egyes tisztítószerek mire alkalmasak és mire nem, a pH-érték az egyik legfontosabb információ. A tisztítószerek pH-értéke alapján meg lehet állapítani, hogy a tisztítószer alkalmas-e például vízkőlerakódások eltávolítására vagy zsíros felületek zsírtalanítására. A tisztítószer pH-értékéből megtudhatja azt is, hogy a tisztítószer mennyire „éles” , azaz mennyire savas vagy lúgos. Ez a bőrrel való érintkezés veszélyét is mutatja. De haladjunk szépen sorban:

 

A pH-érték - „egyszerű” magyarázat megkísérlése


A pH-érték magyarázatához számos bonyolult leírás létezik, amelyeket a nem vegyészek nehezen értenek meg. Megpróbálunk érthetőbb leírást adni, amely reményeink szerint a tisztítószerek pH-értékének megfelelő felmérését szolgálja.

A legalacsonyabb érték a rendkívül maró savak esetében a 0 érték. A legmagasabb érték a rendkívül maró lúgok 14-es értéke. Középen fekszik a 7-es pH-érték, amelyet semlegesnek nevezünk.

Ha erről a semleges központról apránként savas irányban mozog, a sav egyre erősebbé válik. Tehát ebből következik , hogy sav és sav között is van különbség, kár csak az "erejét" nézve is. Vannak gyenge savak és erősen maró savak. Fontos, hogy nem az oldat savtartalma a meghatározó, hanem az az "erő", amellyel egy sav az oldatban működhet. Ha azt gondolja, hogy a pH érték sav mennyiségét jelenti jelenti az adott vegyszerben/oldatban, akkor sanos téved! Mit olvashatunk ki ebből az értékből? Azt, hogy milyen erős az oldatban lévő sav. Ugyanez vonatkozik a 7 és 14 közötti pH-tartományban lévő lúgokra.

A pH-érték tehát a savak és lúgok hatásának erősségét jelzi! (bonyolítsuk egy kicsit :-) 

Más szavakkal: a pH-érték megmondja, mennyire savas vagy lúgos egy folyadék.
Más szavakkal, a pH-érték az oldat savas vagy lúgos tulajdonságait írja le.
A pH-érték nem tudja megmondani, mennyi sav van az oldatban. Mivel a gyenge sav pH-értéke megegyezhet egy erősen maró savval, amelyet vízzel hígítottak. Ugyanez vonatkozik a lúgokra is.
Ha a fentiek sikerült megértenie, akkor a következőfontos információval bővitjük a fentieket :-) : A PH értékek úgynevezett logaritmikus értékek. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a 4-es pH-értékű oldat tízszer savasabb, mint az 5-ös pH-értékű oldat stb. Ez fordítva van lúgoknál,azaz ha az érték 1-gyel nő, az oldat tízszer korrozívabb, mint az alacsonyabb értékű oldat. A logaritmikus skála minden lépése tízszeres növekedést jelent - függetlenül attól, hogy a savas tartományba vagy a lúgos tartományba (lúgok) megy-e. Más szavakkal, a savpotenciál tízszeresére nő, ha a pH-érték 1-el csökken, és a lúgos potenciál tízszeresére nő, ha a pH-érték 1-el nő. Például, ha két folyadékot hasonlít össze 2 és 6 pH-értékkel (4 pH-érték különbség), akkor a különbség 10 000-szer nagyobb koncentrációjú (10 x 10 x 10 x 10 = 10 000) sav.

Íme néhány példa a különböző anyagok pH-értékére:
A pH-értéket indikátorral határozzuk meg. A lakmusz a pH-értéktől függően megváltoztatja színét. Így lakmuszpapírral leolvashatja a pH-értéket egy színskálán.

A 7-nél nagyobb pH-érték lúgos vagy bázikus
A pH = 7 azt jelenti, hogy a pH semleges
A 7-nél kisebb pH-érték savasat jelent

 

 

A pH-érték jelentősége a tisztítószerekben
Ha fel akarja mérni, hogy mire jó egy tisztítószer és mire nem, akkor a pH-érték a legfontosabb paraméter a tájékozódáshoz.

Értékelje a tisztítószereket pH-érték alapján - ökölszabály:

- A 7 alatti pH-értékű savtisztító szerek alkalmasak például vízkő oldására, fémes lerakódások, fékpor, cement, valamint az egyéb szervetlen,ásványi eredetű lerakódások eltávolítására
-A 7 feletti pH-értékű alkáli tisztítószerek alkalmasak az olajok, zsírok oldására és szerves szennyeződésekre. A kissé lúgos tisztítószereket gyakran univerzális tisztítószerként kínálják. 
-A 7-es pH-értékű tisztítószereket semleges tisztítószereknek nevezzük. Az ilyen tisztítószereket gyakran univerzális tisztítószereknek is nevezik.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a minőségi vegyszerek nem csak egyszerűen egyfajta alap savat vagy lúgot tartalmazanak valamilyen mennyiségben bekeverve, hanem egyéb más összetveőket, adalékokat, felületaktív anyagokat stb. Ezek fokozzák egy-egy vegyszer hatékonyságát, illetve elősegítik az anyagkompatiblitást is.

NAGYON FONTOS!!!

A vegyszerek pH-értékét nem vízzel higítva állíthatjuk be! A vízzel történő higítással a hatékonyságát rontjuk egy-egy vegyszernek! 

Sav higítás higítatlan 10x higítás 100x higítás 1000x higítás 10000x higítás 100000x higítás 1000000x higítás
pH-érték 1 2 3 4 5 6 7
Lúg higítás higítatlan 10x higítás 100x higítás 1000x higítás 10000x higítás 100000x higítás 1000000x higítás
pH-érték 13 12 11 10 9 8 7

A táblázatból látható, hogy a vízzel történő higítás során, milyen arányú bekeverés mellett, mekkora pH-értékbeli változás látható. Ebből az is kiderül, hogy ekkora higítás mellett gyakorlatilag a vegyszerek hatékonysága drasztikusan csökken.