TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Mi is a wax igazából?

2020.11.09 16:04
Mi is a wax igazából?

Sokan felteszik a kérdést: mi a különbség a kerámia bevonat és a viasz/wax (vagy sealent) között? Igazából a viasz IS tömítőanyag, és mindkettő a bevonat egyik formája. Sok szempontból ez igaz, de ahogy a detailing technológia folyamatosan fejlődik, a fényezésvédővédő anyagok is egyre fejlettebbek lettek, és kezdtek egyértelmű különbségek megjelenni e kifejezések között.

A viaszoknak, tömítőanyagoknak és kerámia bevonatoknak különféle előnyeik vannak, és  különböző alkalmazásokhoz alkalmasak. Ebben az írásban áttekintjük a gyakori tévhiteket, azok definícióit, és remélhetőleg segítünk megérteni, hogy ezek a kifejezések miben különböznek egymástól, és mikor melyiket a legjobb használni.


Mi a viasz?

A viasz az anyagok változatos keveréke lehet, amelyeket "alakítható szilárd anyagoknak" neveznek - alapvetően olyan anyagok, amelyek környezeti vagy annál valamivel magasabb hőmérsékleten szilárd anyagból képlékennyé válhatnak. A viasz védő, köztes akadályként szolgál az autó fényezése és a környezet között. Az autóiparban a karnauba, a montán/lignit és a parafin viaszokat használják leggyakrabban, de vannak szintetikus változatok is.

 

Mi is az a Carnauba?

A karnaubaviasz a Copernica Cerifera nevű pálmafa leveleiből nyert gyanta. A brazil bennszülöttek gyakran nevezik a Carnauba fát az "Élet fájának", mert sokféleképpen használják táplálkozásra és ápolószerként is.

A tiszta Carnauba viasz olvadáspontja a természetes viaszok közül a legmagasabb, és széles körben elfogadott, legnehezebb viaszfajta. A tiszta Carnauba természetes állapotában nehezebb, mint a beton. Az egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy víz hatására megduzzad és bezárja a pórusait. A carnauba viasz képes megtartani az olajat és kiváló fényességi tulajdonságokkal rendelkezik.

A Carnauba viaszok osztályozása:

Prime Yellow, 1. fokozatú (Grade ONE) Carnauba viasz a carnauba pálmafa leveleiből származik, mielőtt a levelek teljesen kibontakoznának és napfénynek lennének kitéve. Ez az optikailag a legtisztább és a legjobb minőségűnek számít. Ez a legdrágább is.

A 3. és 4. fokozat a carnauba pálmafa leveleiből készül, amelyek kibontakoztak és napfénynek voltak kitéve. Ez a viasz sötétebb megjelenésű, és fényáteresztésében meglehetősen zavaros lehet.

Számos autóipari viasz/waxgyártó más (lényegeseb olcsóbb) viaszokat használ termékeiben, mint például paraffinviaszt, méhviaszt és szintetikus viaszt. A legtöbb gyártó, ha egyáltalán  Carnauba viaszt is használ, akkor is az alacsonyabb minőségű Carnauba viaszokat használják termékeikben.

Az első dolog, amit meg kell jegyezni, hogy az autóra felvitt viasz soha nem 100% -os viasz formában van. Gyakran láthatunk olyan "marketingüzeneteket", amelyek azt állítják, hogy az adott termék 100% -os karnauba viasz, de ez félrevezető, mivel valójában ez azt jelenti, hogy az adott termékben a bekevert viasz milyen tisztaságú. Lásd az alábbi képet - így néz ki a 100% -os karnauba viasz nyers, tiszta formájában:

Raw Carnauba Wax

 

Mint láthatja, ebben a fomában gyakorlatilag nem lennénk képesek felaplikálni a fényezésre. Éppen ezért a  kívánt eredmény elérése érdekében olyan oldószereket kell hozzáadnunk, amelyekben a viasz oldódik. Olyan olajokat is kevernek hozzá, amelyek kenést biztosítanak az illatanyagok és színezékek mellett.

Különböző típusú viaszok összekeverésével különböző eredményeket érhetünk el, mint például a könnyű használat, az áttetszőség és a színjavítás. Attól függően, hogy melyik tulajdonságát szeretnénk az adott terméknek előtérbe helyezni. Brutális nedves fényhatást szeretnénk, vagy szeretnénk a lakk fényét még jobban elmélyíteni. Nem beszélve a hidrofób hatásról. Van aki azt szereti, ha vízcseppek kicsi apró gyöngyökben állnak össze a felületen, van akinek a nagy legördülő vízcseppek jönnek be jobban. Ezek a tulajdonságokat a összetevők különböző arányának függvényében érhetőek el.

 

Mi az a sealent?

A sealent kifejezés mindenütt jelen van. A sealent a múltban egy olyan termék volt, amely utánozza a viasz/waxok jellemzőit, de leginkább szintetikus anyagokból, és nem szerves/természetes anyagokból készültek. Kicsit robusztusabbak voltak, mint egy viasz, de még mindig ugyanolyan problémák jellemzeték, mint a magas hőmérsékletre és vegyszerekre való érzékenység.

Gyakran, amikor a fényezésvédelemről van szó, mind a viaszt, mind a kerámiát sealentnek nevezik.

 

Mi az a kerámia bevonat?

A legújabb technológia a kerámia alapú fényezésvédelem. (Valószínűleg számos kifejezést / nevet hallottál, leggyakrabban kerámia bevonatot, szilícium-dioxidot, kvarcot, szilikon-dioxidot vagy akár SiO2-t). A kerámia alapú bevonat nagyon eltérően működik a viaszhoz képest abban az értelemben, hogy a felületre való felvitel után a valóságban is hozzáköt a fényezéshez. Ez azt jelenti, hogy a bevonat kikeményedés során egy kémiai kötést hoz létre azzal a felülettel, amelyre felviszik, ebben az esetben autónk fényezésével, az üveg vagy műanyag felüetekkel. Miután a kerámia alapú védőbevonat kikeményedik, rendkívül ellenállóvá válik a vízzel (ez a hidrofób, azaz vízlepergető vagy víztaszító tulajdonság), a különféle autómosó vegyszerekkel és természetesen a környezeti szennyeződésekkel szemben.

A kerámiabevonatok sokkal nagyobb tartósságot biztosítanak, mint a viasz. Sokkal jobban ellenállnak a hőnek, az UV sugárzásnak, a környezeti szennyeződéseknek és az erős mosószereknek, mint a viasz.

A viasz viszont csak egyszerűen a festék felületének tetején ül, azaz nem alakít ki vele kémiai kötést, mint a kerámia bevonatok! És talán ez a legfontosabb különbség közöttük!!! 

Esztétiksság/fényesség/színmélység Tartósság
Wax vagy viasz kiemelkedő alacsony
Sealant mérsékelt mérsékelt
Kerámia bevonat alacsony kiemelkedő