Kategóriák

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Polirtech Blog
2020.11.09 16:04

Mi is a wax igazából?

Sokat felteszik a kérdést: mi a különbség a kerámia bevonat és a viasz/wax (vagy sealent) között? Igazából a viasz IS tömítőanyag, és mindkettő a bevonat egyik formája. Sok szempontból ez igaz, de ahogy a detailing technológia folyamatosan fejlődik, a fényezésvédővédő anyagok is egyre fejlettebbek lettek, és kezdtek egyértelmű különbségek megjelenni e kifejezések között.

A viaszoknak, tömítőanyagoknak és kerámia bevonatoknak különféle előnyeik vannak, és  különböző alkalmazásokhoz alkalmasak. Ebben az írásban áttekintjük a gyakori tévhiteket, azok definícióit, és remélhetőleg segítünk megérteni, hogy ezek a kifejezések miben különböznek egymástól, és mikor melyiket a legjobb használni.


Mi a viasz?

A viasz az anyagok változatos keveréke lehet, amelyeket "alakítható szilárd anyagoknak" neveznek - alapvetően olyan anyagok, amelyek környezeti vagy annál valamivel magasabb hőmérsékleten szilárd anyagból képlékennyé válhatnak. A viasz védő, köztes akadályként szolgál az autó fényezése és a környezet között. Az autóiparban a karnauba, a montán/lignit és a parafin viaszokat használják leggyakrabban, de vannak szintetikus változatok is.

Az első dolog, amit meg kell jegyezni, hogy az autóra felvitt viasz soha nem 100% -os viasz formában van. Gyakran láthatunk olyan "marketingüzeneteket", amelyek azt állítják, hogy az adott termék 100% -os karnauba viasz, de ez félrevezető, mivel valójában ez azt jelenti, hogy az adott termékben a bekevert viasz milyen tisztaságú. Lásd az alábbi képet - így néz ki a 100% -os karnauba viasz nyers, tiszta formájában:

Raw Carnauba Wax

 

Mint láthatja, ebben a fomában gyakorlatilag nem lennénk képesek felaplikálni a fényezésre. Éppen ezért a  kívánt eredmény elérése érdekében olyan oldószereket kell hozzáadnunk, amelyekben a viasz oldódik. Olyan olajokat is kevernek hozzá, amelyek kenést biztosítanak az illatanyagok és színezékek mellett.

Különböző típusú viaszok összekeverésével különböző eredményeket érhetünk el, mint például a könnyű használat, az áttetszőség és a színjavítás. Attól függően, hogy melyik tulajdonságát szeretnénk az adott terméknek előtérbe helyezni. Brutális nedves fényhatást szeretnénk, vagy szeretnénk a lakk fényét még jobban elmélyíteni. Nem beszélve a hidrofób hatásról. Van aki azt szereti, ha vízcseppek kicsi apró gyöngyökben állnak össze a felületen, van akinek a nagy legördülő vízcseppek jönnek be jobban. Ezek a tulajdonságokat a összetevők különböző arányának függvényében érhetőek el.

 

Mi az a sealent?

A sealent kifejezés mindenütt jelen van. A sealent a múltban egy olyan termék volt, amely utánozza a viasz/waxok jellemzőit, de leginkább szintetikus anyagokból, és nem szerves/természetes anyagokból készültek. Kicsit robusztusabbak voltak, mint egy viasz, de még mindig ugyanolyan problémák jellemzeték, mint a magas hőmérsékletre és vegyszerekre való érzékenység.

Gyakran, amikor a fényezésvédelemről van szó, mind a viaszt, mind a kerámiát sealentnek nevezik.

 

Mi az a kerámia bevonat?

A legújabb technológia a kerámia alapú fényezésvédelem. (Valószínűleg számos kifejezést / nevet hallottál, leggyakrabban kerámia bevonatot, szilícium-dioxidot, kvarcot, szilikon-dioxidot vagy akár SiO2-t). A kerámia alapú bevonat nagyon eltérően működik a viaszhoz képest abban az értelemben, hogy a felületre való felvitel után a valóságban is hozzáköt a fényezéshez. Ez azt jelenti, hogy a bevonat kikeményedés során egy kémiai kötést hoz létre azzal a felülettel, amelyre felviszik, ebben az esetben autónk fényezésével, az üveg vagy műanyag felüetekkel. Miután a kerámia alapú védőbevonat kikeményedik, rendkívül ellenállóvá válik a vízzel (ez a hidrofób, azaz vízlepergető vagy víztaszító tulajdonság), a különféle autómosó vegyszerekkel és természetesen a környezeti szennyeződésekkel szemben.

A kerámiabevonatok sokkal nagyobb tartósságot biztosítanak, mint a viasz. Sokkal jobban ellenállnak a hőnek, az UV sugárzásnak, a környezeti szennyeződéseknek és az erős mosószereknek, mint a viasz.

A viasz viszont csak egyszerűen a festék felületének tetején ül, azaz nem alakít ki vele kémiai kötést, mint a kerámia bevonatok! És talán ez a legfontosabb különbség közöttük!!! 

Esztétiksság/fényesség/színmélység Tartósság
Wax vagy viasz kiemelkedő alacsony
Sealant mérsékelt mérsékelt
Kerámia bevonat alacsony kiemelkedő