TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Hasznos tanácsok a szélvédőn lévő karcok javításához

2020.06.29 08:28

Hogyan érdemes eljárni, hogyha a szélvédőn lévő karcok javítása a célunk? Nekiállhatunk-e egyáltalán az ilyen jellegű munkálatoknak önállóan? Mire érdemes odafigyelni, mit kell elkerülni, és mikor kell professzionális szakemberhez fordulni?

Többek között ezekre a kérdésekre mutatjuk a választ a cikkben. Mindezek mellett a szélvédő karcmentesítésének konkrét lépéseit is leírjuk, továbbá a proaktív védelem fontosságára szintén felhívjuk a figyelmet.

Az autó szélvédőjén fellelhető karcok javítása mindig fokozott körültekintést igényel

Amennyiben az autó szélvédőjén keletkezett kisebb vagy nagyobb karcolások eltüntetése a cél, akkor a karcok eltüntetéséhez a polírozás bizonyulhat kézenfekvő ötletnek. Fontos azonban tudni, hogy még profi eszközökkel és körülmények között is nehéz feladatról van szó.

A szélvédő ugyanis a gyártási technológia miatt valamivel "puhább" a többi autóüvegnél. Ennek megfelelően a polírozás során végzett mozdulatokat óvatosan kell kivitelezni. Ha nem járunk el elég körültekintően, akkor könnyen nagyobb kárt csinálhatunk, mint hasznot.

Milyen esetekben nem éri meg már a karcok javításával foglalkozni?

Egyáltalán nem a véletlen műve, hogy a profi műhelyekben a szélvédő karcmentesítésének és polírozásának ára csaknem a szélvédőcsere árszintjével vetekszik. Ez főként a művelet nehézségének, illetve veszélyeinek tudható be.

Akár házilag, akár profik által szeretnénk kivitelezni a karcok eltüntetését, célszerű előzetesen meggyőződnünk a karcolások mélységéről. Legyen például intő jel, hogyha a karcolás mélysége miatt a körmünk is elakad benne.

Szintén a cserét teheti indokolttá, hogyha egy kavicsnyom vagy egyéb mechanikai behatás miatt erőteljesebb sérülés található a szélvédőn. Hogyha ennél enyhébb szituációval állunk szemben, akkor a szélvédő karcmentesítését a következők mentén javasolt végezni.

Hogyan foghatunk neki a karcok javításának?

Mielőtt hozzáfognánk a munkához, előtte szerezzük be az üvegpolírozáshoz nélkülözhetetlen készítményeket. Elsőként mindig az alapos tisztítást kell elvégezni, majd amikor ezzel megvagyunk, akkor finom papír segítségével fel kell csiszolni magát a felületet.

A következő fázisban szőrmekorong, illetve csiszolópaszta alkalmazásával, finom mozdulatokat végezve célszerű megvalósítani a szélvédő polírozását. Utána jöhet a durvább csiszolópaszta, illetve a durvább szivacskorong.

A munkát a finisher és a finom korong alkalmazásával tudjuk lezárni, megszabadítva a szélvédőt a nemkívánatos karcoktól. Hogyha sikerrel jártunk, akkor igyekezzünk óvni a felületet a további karcolásoktól.

Vigyázzunk a szélvédő épségére, amennyire csak lehet

Természetesen mint sok más felülethez hasonlóan, a szélvédő esetében is a proaktív hozzáállás a kifizetődő hosszú távon. Hogyha vigyázunk rá, akkor kisebb eséllyel kell majd a karcolások eltávolításán dolgoznunk.

Rendszeresen ellenőrizzük például az ablaktörlő lapátokat, és távolítsuk el róluk a nemkívánatos koszt és szennyeződéseket. Az ablakot mindig a szélvédő tisztításához javasolt szerekkel mossuk, a rászáradt bogarakat vagy madárürüléket pedig szintén erre való szerekkel takarítsuk, és véletlenül se kaparjuk – a szükséges készítmények megtalálhatók webáruházunk kínálatában.

A teherautókat, mixerkocsikat mindig nagyobb távolságból kövessük csak, télen a hidegben pedig mindig kellő óvatossággal távolítsuk el a jeget és havat a szélvédő felületéről.