TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

A festékvastagság-mérő haszna autóvásárláskor

2020.05.30 08:05

Használtautó-vásárlást fontolgatva nem árt úgy útnak indulni a kiszemelt gépjármű megtekintéséhez, hogy festékvastagság-mérőt is viszünk magunkkal. Merthogy ez a készülék nem kevés bosszúságtól, egyúttal a komolyabb átverésektől is megkímélhet bennünket.

A cikkben tehát a rétegvastagság-mérőként szintén ismert készülék gyakorlati alkalmazását, valamint a legfontosabb előnyeit mutatjuk be.

 

Használt autó vásárlásakor sokszor hozzáértő szemmel is benne van a pakliban a tévedés

Megvan a kinézett használt autó, a kereskedéshez érkezve pedig azt látjuk, hogy kívülről csillog-villog. A látszólag hibátlan fényezés alatt azonban sok esetben autófényezők szorgos keze munkája húzódik meg, amivel kisebb és nagyobb sérülések nyomait igyekeznek eltüntetni.

Merthogy a hibátlanul kivitelezett fényezés akár még a szakavatott szempárok elől is képes eltüntetni egy-egy szalagkorlátnak ütközés, rosszul sikerült parkolás vagy éppenséggel karambol utóhatását. Ennek elkerülése végett lehet megtérülő befektetés festékvastagság-mérővel a tarsolyban használt autót nézni.

Miért jelent hatékony megoldást csalódás ellen a festékvastagság-mérő?

Hogyha a fényező jó munkát végzett, akkor ránézésre szinte lehetetlen megállapítani a korábbi esetleges károk mértékét. Vagyis ha esetleg fényezték is a kinézett autót, nem tudjuk, hány alkalommal fújtak le egy-egy plusz elemet, továbbá mennyi korrekciót szolgáló gitt van a szemkápráztató festék alatt.

Mégsem állhatunk neki lecsiszolni egy ponton az autót, ezért sokkal inkább műszeres segítségre van szükség. Annál is inkább, mivel a rétegvastagság-mérő beszerzése manapság mindössze néhány tízezres ráfordításból kijön.

Ha pedig a segítségével elkerülhetünk egy borzasztó vételt, akkor nem is lehet kérdés a megtérülése.

Hogyan működik a festékvastagság-mérő szerkezet?

Az egyszerűbb változatok mágnessel működnek, vagyis kizárólag mágnesezhető felületeken vehetjük hasznukat. A beszerzésük nyilván kisebb anyagi áldozatot követel, ugyanakkor pontosságot sem feltétlenül várhatunk tőlük.

A festékvastagság-mérők bizonyos típusai mágneses, illetve elektromágneses indukciós mérőfejjel dolgoznak, a nem mágnesezhető fémen való méréshez pedig az örvényáramos mérőfejes verziók használata javasolt.

A legnagyobb hasznuk értelemszerűen azoknak a rétegvastagság-mérőknek van, amelyek kombinált fejjel vannak ellátva. A profi autókereskedők, valamint az eredetiségvizsgálattal foglalkozók számára elsősorban ezeknek a daraboknak az alkalmazása javasolt.

A webáruházunk kínálatában kapható készülékeken értelemszerűen digitális kijelző segítségével láthatjuk a kapott értékeket, ami további előnynek számít a felhasználás során.

Leginkább mit érdemes megvizsgálni a készülék segítségével?

Azt fontos tisztázni, hogy csakis a fémből készült elemeket célszerű vizsgálni. A műszert egyszerűen rátapasztjuk a felületre, majd szépen elkezdjük lehúzni. A cél abban a pillanatban megfigyelni a skálán látható értéket, amikor a mágnes elválik a lemeztől.

Persze a kép valamelyest árnyaltabb. Nem árt tisztában lenni például azzal, hogy miként pofoznak helyre manapság egy törött autót. Például egyes elemeket nem javítanak, hanem kompletten kicserélnek.

Ezért nem árt pontosan tudnunk, hogy a mérés során melyik kulcsfontosságú elemekre helyezzük a fókuszt. Ennek kapcsán kérhetünk tanácsot szakembertől, vagy ránézhetünk néhány releváns videós tartalomra.