TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Az autófólia eltávolítása: utáljuk, de muszáj

2020.04.21 19:55

Autókkal foglalkozni jó. Főleg, ha az ember az autókozmetika területén tevékenykedik. Nagyon jó érzés, amikor a munkánk nyomán az autók megszépülnek és új életre kelnek. Ezt az érzést szeretnénk átadni mindenkinek. De sajnos van az a munka, amit mi is utálunk. Be kell, hogy valljuk, az autófólia-eltávolítás nem tartozik a kedvenceink közé. De több okból is érdemes bevállalni, mutatjuk őket!

Mi a baj az autófóliával?

 

Bármi, amit a karosszériára helyezünk, rövid úton beleég minimum a lakkba. Az UV és a hőhatás mindent megtépáz, ami a kocsira (-ba) kerül. Ez elől a hatás elől pedig nem menekül sem az ablakfólia, sem a matrica, sem a reklámfelirat.

 

Az autófólia eltávolítása azért bonyolult feladat, mert a fólia és a ragasztó olyan szorosan tapadhat az üveghez vagy a fényezéshez, hogy akár a festékréteget vagy a hátsó ablak fűtőszálát is letépi a helyéről. A fólia után ragacsos nyom keletkezik. A fólia miatt ráadásul a kocsi nem fakul egyenletesen. Megéri? Mi nem vagyunk benne biztosak. 

 

A leggyakrabban leszedetett fólia az autó és az oldalüvegek fóliázása. Magyarországon elvileg tilos erőteljesen sötétített ablakokkal közlekedni. Ennek ellenére sokan megpróbálnak fóliázott üveggel haladni. Egy rendőri ellenőrzés után vagy legkésőbb a műszaki vizsga előtt azonban szeretnének megszabadulni a szabálytalan kiegészítőtől. Néha egészen fejfájdító eredménnyel. 

 

Miért próbáljuk meg otthon az autófólia eltávolítását?

 

A legtöbb fórum és cikk nem javasolja, hogy otthon végezzük az autófólia-eltávolítást. Mi viszont pont az ellenkezőjét mondjuk. Ha odafigyelve, gondosan végezzük a műveletet, akkor csak nyugodtan! Azért merjük ezt javasolni, mert a legtöbb műhely ugyanúgy nem vállal felelősséget a munkáért, ahogyan arra sincsen garancia, hogy mi, otthon tökéletesen el tudjuk a fóliát távolítani. 

 

Két igazán nagy kockázat van. Az egyik bármilyen fóliánál előfordulhat: ragasztónyom marad a felületen. A másik kockázat a hátsó üvegfóliára jellemző. Ez könnyen kihúzza a fűtőszálat a plexiből. Mindkét esetben sok múlik a fólia minőségén, a körülményeken és a szerencsén is. Ilyen esetekben a műhely sem vállal garanciát. A szakemberek is azt teszik, amit bárki tenne: megpróbálják a legjobb tudásuk szerint kicsomagolni a kocsit. Ezt mi is megtehetjük - valójában alig rosszabbak az esélyeink. 

 

Autófólia eltávolítása házilag: így csináljuk!

 

Válasszunk ki egy meleg napot, majd fogjunk egy hajszárítót, és folyamatos melegítés mellett húzzuk le a fóliát a kocsiról. Hajszárító helyett hőlégfúvót is használhatunk, ezzel azonban csínján kell bánni. Az eszköz akár 100 fokos levegőt is fújhat - ezzel pedig már az ablaknak vagy a fényezésnek is árthatunk. 

 

A ragasztónyomok eltávolításához sok műhelyben nitrohígítót használnak. Ezzel a szerrel nehéz bánni, így mi inkább autóra való ragasztó-eltávolítót javasolunk. Ez a szer feloldja a nyomokat, de nem károsítja a fényezést. 

 

A fólia eltávolítása után érdemes lehet polírozni az autót. Ha az ablakokról távolítjuk el a fóliát, a szélvédőápoló termékek jelentenek nagy segítséget. Érdemes gondosan kezelni ezeket a felületeket. A különböző coatingok akár a mikrokarcok feltöltésére is alkalmasak. A fóliázástól megtépázott üvegfelületek így még bírják egy kicsit.

 

Autókozmetikai webáruházunkban láttunk már egyet s mást, így szívesen segítünk az autófólia eltávolításával kapcsolatos kérdések megválaszolásában is. De a lényeg: a türelem, az odafigyelés és a megfelelő szerek mindig segítenek, még ha a jó eredményre nincs is teljes garancia.