TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Miért viseljünk munkakesztyűt minden autós feladathoz?

2020.02.05 13:32

Mesélhetnénk rémtörténeteket a munkakesztyű nélkül dolgozó emberekről, de ezt a tanműhelyek oktatói, a beszédesebb kedvű szerelők és az unatkozó benzinkutasok előbb-utóbb úgyis megteszik. Sztorizás helyett lássuk inkább az észszerű indokokat, amik a kesztyűviselés mellett szólnak. Mert az kötelező. Akkor is, ha csak öt perc. Akkor is, ha csak hobbi. És akkor is, ha apánk se viselte.

Az alapok: milyen a jó védőfelszerelés

 

Ha autókozmetikai webáruházunk bármelyik vegyipari termékének a csomagolását megnézzük, jó eséllyel figyelmeztető feliratokat találunk rajta. “Ne kerüljön a szembe!” “Maró!” “Mérgező!”. Sokan erre csak megvonják a vállukat: senki nem mos hajat autósamponnal, az asszony polírpasztáját pedig bőrradírnak nevezik. Pedig sok szerrel nem kell mosakodni vagy beleinni ahhoz, hogy túlságosan mély kapcsolatba kerüljünk velük. 

 

A kémiai anyagok, vegyszerek többségével véletlenül találkozunk. A mosószer fröccsen egyet, óvatlanul a szemünkbe nyúlunk waxolás után, túl nagy levegőt veszünk tüsszentés előtt… Ilyenkor jó esetben megússzuk egy kis irritációval, kellemetlen érzéssel, ha gyorsan lépünk, talán még a kötőhártya-gyulladást is sikerül elkerülni. A gond csak az, hogy hosszú távon ezeknek a találkozásoknak komolyabb ára lehet. 

 

A hozzánk fordulóknak mindig azt javasoljuk, használjanak kesztyűt, pormaszkot, védőszemüveget, sőt, akár kendőt, fejvédőt is viseljenek, még akár a legkisebb munkákhoz is. A balesetek nem válogatnak: akkor is baj történhet, ha csak egy csavart szeretnénk meglazítani. A kisebb sérülések, mérgezések hatása az évek alatt ráadásul összeadódhat. Nem kell orvoshoz szaladni, ha egyszer porálarc nélkül álltunk neki a polírozásnak, a harmadik ilyen alkalom azonban már éreztetheti a hatását a tüdőnkben. 

 

Miért fontos munkakesztyűt viselni?

 

Egy jó minőség munkakesztyű nem csak az olaj, a tisztítószerek és egyéb anyagok maradványaitól óvja meg a kezünket, de a mechanikai sérülésektől is véd. A kesztyűviselés rengeteget számít, ha forró anyagokkal, például a csiszolás miatt felmelegedett felülettel dolgozunk. A kesztyű védelme akkor is fontos, ha valamilyen éles vagy szúrós tárgy okozhat nekünk sérülést - ez lehet akár egy szerszám vagy egy sorjás felület is. 

 

A mai modern kesztyűk felülete ráadásul remek tapadást és magas fogásbiztonságot is képes nyújtani. Megfelelő és mérethelyes kesztyűt viselve sokkal biztosabbnak és erősebbnek érezhetjük a tartást, mintha csak puszta kézzel dolgoznánk. 

Hogyan óvhatjuk még a kezünket?

 

A kézvédelemhez nem csak a kesztyű viselése, hanem már a megfelelő  kellékek kiválasztása is hozzátartozik. Mindig érdemes olyan kiegészítőket választani, amelyekkel kényelmes a munka. Nem jó az olyan ecset vagy kefe, amit nem tudunk megfelelően tartani, amelyiknek lejár a feje vagy lötyög a szára. Hosszú távon ezek a bosszantó apróságok is növelik a balesetek és a terhelés miatti betegségek kockázatát. 

 

A rendszeres és alapos kézmosás, illetve a kézkrém használta szintén fontos lépés. Ha festékkel, hígítóval dolgozunk, egyáltalán nem nőies piperefogás munka előtt alaposan bekenni a kezünket krémmel. Léteznek kifejezetten erre kifejlesztett kozmetikumok is. Ezek megkönnyítik a tisztálkodást, és kisebb eséllyel szívódnak fel az anyagok a kezünkről.

 

A gondos munkavégzéshez a munkavédelem és a kézápolás ugyanúgy hozzátartozik, mint a legjobb polírozógép kiválasztása. Szóval, kesztyűt fel, ettől lesz igazán komoly a meló!