TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Alufelni tisztítás

2019.10.02 14:19

Alufelni tisztítás házilag

 

Az alufelni tisztítás olyan apróság, amiről megintcsak sokan megfeledkeznek. A “lecsapatom slaggal” és a “találkozó előtt letörlöm gépronggyal” típusú megoldások sajnos hosszú távon nem eredményesek. A felnik takarítása egy olyan művelet, amelybe nyugodtan belefoghatunk otthon is - csak tartsuk észben a profik tanácsait!

 

 

Miért piszkos a felni?

 

A felni az autónak az a része, amelyet a legnagyobb körültekintés mellett is össze fogunk piszkolni. A felnit tisztán tartani lehetetlen. Ha szeretnénk, hogy megmaradjon a kocsi jó megjelenése, akkor nincs mese, rendszeresen takarítani kell.

 

Hogy ez miért olyan nehéz? Hát azért, mert a felni elképesztően sok makacs anyaggal találkozik. Agyag, olaj, bitumen, gyanta, korom - ezekkel már annyi idő alatt is beszennyezzük a kocsit, amíg felhajtunk a legközelebbi autópályára. A lerakódásokat aztán a nap és az eső jó erősen az anyagra dolgozzák. A rendszeres törlés sokat segít, de a nyomoktól ilyen könnyen nem szabadulunk.

 

A szódabikarbóna a sütibe való!

 

Az alufelni tisztításra sok “népi” ötlet és babona létezik. Van, aki a mosószódára vagy a szódabikarbóna-ecet kombóra esküszik, más tűzhelytisztítóval vagy egyenesen sósavval esik a felületnek. Igen, az erős tisztítószerek és a savazás tényleg látványos eredményeket produkálhatnak - és hosszú távon még látványosabb károkat.

A házi vegyszerek hatását nem tudjuk pontosan szabályozni. Ezek a szerek mind megmarhatják és tönkre tehetik a felületet. A tűzhelytisztítót és egyéb háztartási kemikáliákat otthoni használatra fejlesztették. Ami egy zárt térben felveszi a harcot az étolaj ellen, nem biztos, hogy a napsütésnek és esőnek kitett felületről is károsítás nélkül oldja a gépolajat. Ahogy autókozmetikumainkat sem javasolt a bőrünkön használni, úgy a háztartási tisztítószerek sem autóápolásra valók.

 

Alufelni tisztítás három lépésben

 

Az autókerék ápolására való szerek tárháza elég széles. A felnitisztítás ugyanis csak a jéghegy csúcsa a folyamatban. Ahhoz, hogy valóban tiszta megjelenésű kerekeket kapjunk, a gumik tisztításáról és a felületvédelemről sem szabad megfeledkezni.

 

A felni tisztítás lépései:

 

  1. Az abroncsokat öblítsük le, engedjük megszáradni (de nem felmelegedni), majd mossuk le a megfelelő gumitisztító szerrel.

 

  1. A felnikre válasszunk valamilyen erős, de alumíniumra alkalmas, tehát pH semleges szert, például a Gyeon vagy a Shiny Garage erre kifejlesztett termékét. A felni felülete legyen hűvös, a munkát pedig végezzük a gyártó utasításait betartva, lehetőleg árnyékos helyen. 

 

  1. A gumit kezeljük a neki megfelelő coatinggal, és használjunk alufelni védőbevonatot is.

 

Honnan tudjuk, hogy jó-e az eredmény?

 

Siker, ha sem fékpor, sem repülőrozsda nyomait nem látni a felületen tisztítás után, a felni pedig fényes és csillogó. Ekkor még áttörölhetjük egy zsírtalanító törlőkendővel, majd jöhet a coating felvitele. Az ehhez szükséges eszközöket a gyártó által összeállított csomag legtöbbször tartalmazza. 

 

Ha jól választottunk, a felnink sokáig szép marad, mert a fedőréteg körülbelül 2 hónapig képes megnehezíteni a por és a rozsda megtapadását. Ha jól dolgoztunk, akkor tűző napon autózva vagy eső után sem tapasztalunk foltosodást, sötétedést a felnin, sőt, a kéznyomok, ujjlenyomatok sem látszanak. 

 

Sajnos az alufelni tisztítás egy soha véget nem érő folyamat, így kéthavonta nem árt megismételni a kezelést. Egy kis fáradtságért cserébe a kocsink megjelenése mindig kifinomult marad.

 

Amennyiben kérdése maradt a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal!