TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Polirtech Blog

Az autó ablakának tisztítása: télen életet menthet!

2019.12.24 11:14

Az autó ablakának tisztítása minden autótulajdonos egyik legfontosabb kötelessége. Egy kicsi folt, a madárürülék, egy elütött bogár nyoma is lehet zavaró, ha egy kritikus pillanatban megakasztja a tekintetünket. Gyakran ilyen kevés is elég egy kellemetlen balesethez. Ehhez képest még mindig sokan vagánykodnak azzal, hogy a behavazott kocsin csak a fél szélvédőt takarítják. Nem győzzük hangsúlyozni: ez több, mint helytelen!

Miért kell hangsúlyt fektetni az autó ablakának tisztítására?

 

Főleg ilyenkor, a sötét és hűvös télben veszi észre az ember, milyen fontos látni és látszani a közlekedésben. Egy út szélén sétáló gyalogost, egy elszánt kerékpárost vagy egy út szélén elakadt jármű helyét néha csak egyetlen kis fényfolt, halvány lámpafény jelzi. Talán túlzásnak hangzik, de ilyen körülmények között még a kisebb szennyeződések, bogárnyomok is megzavarhatják a kilátást. 

 

Télen különösen kritikus pont az autóüveg tisztítása, hiszen a hóval, a jéggel, a városba húzódó madarak ürülékével, a sárfelcsapódás nyomaival és még megannyi más szennyeződéssel is meg kell küzdeni - hideg és kellemetlen időben. Ezen a területen az ember nem lehet elég körültekintő. Szó szerint.

 

Autóüveg tisztítás: hol vannak a buktatók?

 

Az autóüveg tisztításnak van néhány buktatója, amelyre nagyon kell figyelni. Érdemes szem előtt tartani pár szempontot, mielőtt vad dörzsölésbe és súrolásba fogunk.

 

  • Előbb oldjunk! Akár jeget, akár bogármaradványokat szeretnénk eltávolítani az üvegről, mielőtt vésni kezdenénk, oldjunk. Autóüveg tisztításra használt szereink között szinte minden helyzetre van megfelelő, legyen szó akár rovarmaradványok, akár napi szennyeződések elleni harcról.

 

  • Tartsuk tisztán az ablaktörlőt! Cseréljük le az elöregedett lapátot, és csak nedves ablakon használjuk a berendezést. Így kisebb eséllyel karcolja össze az üveget.

 

  • Gyakran töröljük le az ablakot. Érdemes legalább hetente egy mikroszálas kendővel megtisztítani a felületet. Amit lehet, a kihűlt üvegről azonnal távolítsunk el! A nap így nem égeti a szennyeződést a felületre.

 

Mit csináljunk, ha karcos marad?

 

Az autóüveg polírozásról már írtunk. Ezt a műveletet házilag ugyan komoly kihívás kivitelezni, de azért koránt sem lehetetlen. Ha betartjuk a biztonsági szabályokat és megfelelő eszközökkel dolgozunk, nagyon szép eredményt érhetünk el - ha pedig nem sikerül, tulajdonképpen keveset kockáztatunk: a karcos ablakot előbb-utóbb cserélni kell. Mélyebb sérüléssel az autó akár a műszaki vizsgát is elbukhatja. 

 

Léteznek trükkök: a karcok feltöltése, az üveg bevonatolása vagy erős polírozása ideig óráig kitolja a csere időpontját. Ezekkel a módszerekkel azonban jobb vigyázni. A sérült üveg a legváratlanabb pillanatban repedhet be. Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy a magas kockázat miatt a szélvédő cseréje olcsóbb, mint a javíttatás.

 

A megelőzés itt is működik

 

Az autóüveg tisztításakor is érdemes a megelőzésben gondolkodni. Bár sajnos olyan bevonat még nem létezik, amely tényleg száz százalékig minden karctól és sérüléstől védene, már a szélvédő impregnálóval is sokat tehetünk az üveg állapotának megőrzéséért.

 

A különböző szélvédő impregnálóknak köszönhetően az ablak esős időben magától is képes száradni. Ettől nem csak a látási viszonyok javulnak, de kevesebb törölgetésre is van szükség. Mivel ritkábban használjuk az ablaktörlőt, kisebb a sérülések esélye. Gyakran ennyire kevés odafigyelés is elég, hogy sokat spóroljunk.

 

Amennyiben segítségre lenne szüksége a termékeket illetően, keressen minket bizalommal!