TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Autómosó és autóápolási termékek, polírozógépek széles választéka

Polirtech Blog

Karcos szélvédő javítása: van remény?

2020.03.31 18:52
Karcos szélvédő javítása: van remény?

A karc a szélvédőn olyan, mint a hasmenés. Előbb-utóbb mindenkinek lesz, de senki nem beszél róla szívesen. “Ki az a béna, aki meghúzza az ablakot?” - kérdezzük sokszor, pedig a szélvédő sérüléséhez nem kell rosszul beállított ablaktörlő, bokorba hajtás vagy elrontott autómosás. Az apró nyomok szinte maguktól megjelennek, zavarják a kilátást, és könnyen rossz pontot jelentenek a műszakinál. Vajon lehetséges a karcos szélvédő javítása?

Szabad-e a szélvédőt javítani?

 

Feltöltés? Könyörgünk, ne! A kavicsfelverődés, a egy-egy madárral való szerencsétlen találkozás, vagy a garázsban történt balesetek sokszor apró törés, repedés formájában hagynak nyomot a szélvédőn. Egy ici-pici repedés a kilátás szempontjából nem mindig zavar. Az ilyes sérülés miatt viszont idővel SZÉLVÉDŐT KELL CSERÉLNI. PONT!

 

Manapság divat a repedt szélvédőt javítani. Sok műhelyben feltöltik, majd visszapolírozzák a sérülést és voilá! Az autó gond nélkül átmegy a műszakin. Ezen módszer ellen viszont komoly ellenérvünk van. Egyrészt a feltöltés sokszor alig pár ezer forinttal kerül kevesebbe, mint egy szélvédőcsere.

A feltöltött szélvédő már nem olyan ellenálló, mint egy ép ablak. A töltés ellenére az anyag repedhet, mikrosérülések keletkezhetnek benne. Ha ilyen szélvédővel járunk, azt kockáztatjuk, hogy egy viszonylag apróbb balesetnél berobban vagy pókhálósodik az ablakunk. Lehet, hogy egy koccanás, vadgázolás önmagában nem vezetne súlyos sérüléshez, a bajt az okozza, hogy a következő, kritikus másodpercekben nem látunk ki az ablakon. 

 

Akkor most szabad a karcos szélvédő javítása?

 

Igen, a hajszálkarcokat viszont szabad, sőt, kell is javítani. Ezek nem repedések, hanem az üveg felületén keletkező folytonossági hiányok. A karcokat okozhatja a rosszkor bekapcsolt ablaktörlő, a homok, az ablaknak csapódó ág, a gépi mosás, és egy sor másik dolog is. Ezek a nyomok rontják a kilátást, viszont szerencsés esetben nem érintik az üveg, mondjuk úgy, dinamikáját. 

 

Az enyhén karcos szélvédőt a megfelelő műhelyben könnyen tudják javítani, de egyes szélvédő ápoló szerek is képesek arra, hogy átmenetileg annyira kitöltsék a mikrokarcokat, hogy azokat ne lehessen észrevenni. 

 

Ha néhány apró kis sérülésnél rosszabb a helyzet, az autóüveg csiszolása és polírozása is segíthet. A polírozós módszer akár házilag is kivitelezhető, bár nagy gyakorlatot és körültekintést igényel. Egy jó excenteres géppel és némi bátorsággal persze nekiállhatunk - viszont legyünk tudatában a kockázatoknak! A cziszolást viszont mindenképpen felejtsük el!!!

 

Polírozzunk-e vagy sem?

 

A karcos szélvédő javítása polírozással akkor ajánlott, ha a karcok már zavarók, de valamilyen okból szeretnénk elkerülni az üveg cseréjét. Arra, hogy polírozás után nem kell mégis leváltani a régi szélvédőt, még a műhelyben sincsen 100%-os garancia. Lehet, hogy pont annyi feszültség van az anyagban, hogy nem bírja el a gép keltette rezgéseket. 

 

Ha viszont veterán autónk van, még a gyári üveggel, vagy valamilyen különlegesebb típust választottunk, a polírozás járható út lehet. Más esetekben sokszor anyagilag is jobban járunk a cserével. 


A karcos szélvédő javításával szemben az autókozmetikai webáruházunkban inkább azt szoktuk javasolni, koncentráljunk a megelőzésre. A karbantartott ablaktörlő és a szélvédőbevonatok körültekintő használatával sok sérülés elkerülhető.